Je kindje zit nog een hele tijd veilig in je buik.

Toch is het handig als je vast wat dingen regelt voor als de bevalling zich aandient. Zo voorkom je stress in je laatste zwangerschapsweken.

Kraamzorg

Vraag tussen de 12e en 14e week van je zwangerschap kraamzorg aan.

De kraamverzorgende helpt de verloskundige bij de bevalling en ontfermt zich over jou en de baby. Daarnaast adviseert ze je over borst- of flesvoeding en zorgt ze voor voldoende rust en hygiëne in huis. Tot slot leert ze jou en je partner alles over de verzorging van jullie baby. Op de eerste dag vertelt de kraamverzorgende op welke tijdstippen ze de daaropvolgende dagen bij jullie is.

Inschrijving en informatie:
De Zorgboog
Afdeling Kraamzorg
Postbus 16
5760 AA Bakel
T 0492 – 504876 (tijdens kantooruren)
E kraamzorg@zorgboog.nl

Wil je liever ergens anders kraamhulp aanvragen? Kijk dan op JIJWIJ.nl of overleg met ons.

Het is belangrijk dat de kraamzorginstantie die je kiest ook assistentie bij de bevalling verleent in het ziekenhuis waar je graag wil bevallen. 

Je kindje zit nog veilig in je buik

maar het is handig als je vast wat dingen regelt

Erkenning

Ben je niet getrouwd? Dan is de biologische vader niet automatisch de officiële vader van je kind.

De vader moet het kind eerst erkennen. Dit regel je bij de gemeente. Het is verstandig om je kind al tijdens de zwangerschap te erkennen. Kijk voor meer informatie op rijksoverheid.nl.

Ouderlijk gezag

Ouderlijk gezag kan alleen worden aangevraagd als de vader het kind heeft erkend. Voor het indienen van het verzoek heb je het aanvraagformulier ‘Verzoek tot het gezamenlijk uitoefenen van het gezag over een minderjarige’ nodig. Jullie vullen dit formulier samen in. Het formulier met de benodigde documenten sturen jullie vervolgens op naar de rechtbank waar de geboorteplaats van je kind onder valt.

Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof

Iedere zwangere werknemer heeft recht op 16 weken zwangerschapsverlof en bevallingsverlof.

Het moment waarop je zwangerschapsverlof ingaat, bepaal je in principe zelf. Je mág vanaf 6 weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum met verlof. Je móet in ieder geval 4 weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum verlof opnemen. Je bevallingsverlof gaat in op de dag na de bevalling en duurt altijd minimaal 10 weken.

Verlof

Zwangere zelfstandigen kunnen voor hun verlofperiode een ZEZ-uitkering aanvragen bij het UWV.

Zwangerschapsverklaring
Om je verlof of ZEZ-uitkering aan te vragen heb je een zwangerschapsverklaring nodig. Je kunt dit document bij de assistente of per mail opvragen.

Contact